Kategorier
Aktier

Aktier i Krisetider – 3 måder at forholde sig til aktier i krisetider

Aktier i krisetider

Hvordan kan man forholde sig til aktier i krisetider? Det er omdrejningspunktet for dette indlæg.

Ligesom hovedparten af de globale aktier, så er mine aktier også faldet drastisk over den seneste måneds tid, med kursfald op til 40-50% i enkelte selskaber.

Afkastet i 2019 er skyllet væk på kort tid, og den næste tid vil formentlig også være præget af fortsat stor usikkerhed med markante kursfald og pludselige stigninger.

Her vil jeg fremhæve 3 måder til, hvordan du kan forholde dig til aktier i krisetider.

(1) Sælg

Den første valgmulighed, (1) Sælg, kan virke som den mest åbenlyse i meget turbulente tider, men er måske ikke den mest værdiskabende for din portefølje og værdi på sigt?

Personligt er jeg ikke særlig tilhænger af denne valgmulighed, da jeg har en lang tidshorisont og har investeret i selskaber, som jeg har tiltro til på den lange bane.

(2) Fasthold

Den anden valgmulighed, (2) Fasthold, kan være et svært mentalt “holdested”, da man oplever at sine aktier og ens samlet værdi falder og falder i et uhørt tempo.

Hvis jeg skal sammenligne denne valgmulighed med den første, så er jeg størst tilhænger af strategien om at fastholde, da jeg er langsigtet i min plan.

Jeg kan godt lide at henvise til grafen, som du ser nedenfor. Den giver et fint overblik over de op- og nedadgående bevægelser, der indtræffer på aktiemarkedet.

Som den også viser, så har aktiekurserne historisk set rettet sig efter en kriseperiode og hentet mere afkast end det tabte – over tid.

Figur 1: MSCI World Index

Det vil sige, at der sandsynligvis også vil være muligheder for at købe aktier på et lavere kursniveau i øjeblikket. Det leder mig til næste punkt.

(3) Fasthold og Køb

Den tredje valgmulighed, (3) Fasthold og Køb, er den mest interessante fra min synsvinkel.

Her kan du vælge at fastholde dine aktier og købe op i nye aktier til en lavere kurs end før krisen, eller købe flere af eksisterende, der er faldet betydeligt.

I løbet af den seneste måned har solide selskaber såsom GN Store Nord A/S og FLSmidth A/S oplevet drastiske kursfald med helt op til 50% i tabt kursværdi.

FLSmidth A/S – kursudvikling i år

Figur 2: Nordnet

Disse virksomheder er stadig solide selskaber trods den udvikling i aktiekursen, som de har været udsat for.

Derfor mener jeg, at der er nogle gode købsmuligheder netop nu, selvom vi ikke ved, om aktierne falder mere tilbage. Det vil kun tiden vise.

Som Figur 1 viser, så vender kurven på et tidspunkt, og der handler det om at være med på den opadgående trend.

Spørgsmålet er blot, hvornår?

Jeg hører gerne dine synspunkter på ovenstående og hvilken tilgang, du tænker, er mest passende for dig?

Hvis du har spørgsmål, feedback eller anden forespørgsel, så er du selvfølgelig meget velkommen til at skrive.

Du er velkommen til at følge min Linkedin eller Shareville, hvis du ønsker indhold til inspiration inden for aktieområdet.

Dette blogindlæg er kun udarbejdet til inspiration og udgør således ikke anbefaling til hverken køb eller salg af de omtalte aktier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *