Kategorier
Porteføljerapport

Porteføljens udvikling i juni og for helåret 2020

Hvad er status i porteføljen?

Min portefølje udviklede sig positivt i juni med en stigning på cirka 4,5%. Det største aktieindeks i Danmark, C25-indekset, er til sammenligning steget cirka 1,5% i perioden, som er illustreret ved den gule kurve. Se graf nedenfor:

Udviklingen i 2020 har været positiv med en stigning på 23% i porteføljen. På trods af det markante dyk i marts, på baggrund af Coronavirusset, så er min portefølje i højeste niveau siden investeringsstart. Se graf nedenfor:

Det seneste år er min portefølje steget 54%, hvor C25-indekset til sammenligning er steget cirka 24%. Se graf nedenfor:

Siden investeringsstart er min portefølje steget knap 80%, hvilket er meget tilfredsstillende og over forventning. Se graf nedenfor:

Jeg håber, at min portefølje vil fortsætte de positive takter, der har været kendetegnende de seneste 3 år.  

I forhold til overvejelser om nye aktier, der skal tilføjes til porteføljen, så er jeg i øjeblikket i gang med at undersøge forskellige muligheder inden for e-commerce, som er et område med hastig vækst. 

Der kommer et indlæg snarest om nogle af de mest hurtigst voksende selskaber inden for netop e-commerce. 

Har du forslag til andre emner, der kan være interessant at skrive om? Så hører jeg meget gerne fra dig.

Hvis du ønsker et omkostningstjek af dine investeringer, så kan du med fordel downloade Atlaz investeringsapp, hvor du får indsigt i dit omkostningsniveau sammenlignet med andre private investorer. Dine omkostninger til investering har stor betydning for dit langsigtede afkast.

Læs mere om Atlaz her.

Du kan følge min Linkedin eller Shareville, hvis du ønsker at følge mine investeringer og få mere inspiration til aktier.

Dette blogindlæg er kun udarbejdet til inspiration og udgør således ikke anbefaling til salg eller køb af aktier.

6 kommentarer til “Porteføljens udvikling i juni og for helåret 2020”

Inspirerende blog du har! Hvad er grunden til at du investerer i aktier fremfor fx fonde og investeringsforeninger? Hvor mange penge køber du ca for af hver aktie? Og køber du drypvis eller på én gang?

Mange tak! Det er jeg glad for at høre :). Jeg har valgt at investere i enkeltaktier, da jeg er glad for den måde, hvorpå man kan fokusere sin portefølje på konkrete områder, som man har mest tiltro til fremadrettet. I mit tilfælde er det bl.a. områder som grøn energi, cirkulær økonomi og nye teknologier (robotteknologi, AI, cloud etc.), der interesserer mig. Her vælger jeg at være investeret i markedsledende selskaber, der opererer inden for de områder. Jeg har f.eks. ikke formået at finde fonde eller investeringsforeninger, der har den rette sammensætning af selskaber, som jeg ønsker. Jeg er bestemt ikke modstander af hverken indeksfonde (ETFer) eller investeringsforeninger, og jeg forventer også, at de skal udgøre en del af min portefølje fremover.
Jeg har en regel om, at kurtagen/handelsgebyret maksimalt skal udgøre 0,5% ved mine investeringer, da det gerne skal fylde mindst muligt i investeringen. Så det afhænger af, om det er køb af danske aktier, US aktier eller noget tredje, da kurtagen varierer herefter. Gennemsnittet er cirka 10.000 danske kroner per investering. Jeg har nogle aktier, hvor jeg har købt aktien op et par gange for at supplere og mindske gennemsnitsprisen, da jeg tror på de selskaber, jeg er investeret i, men typisk investerer jeg 1 gang og holder aktien med lang tidshorisont.
Jeg håber, at du finder svaret brugbart.

/Christian

Svar

Tak for super svar! Jeg er selv ret ny i gamet men mit fokus er helt klart på impact investeringer, hvor min plan er at kaste en del penge i SDG Invest og Triodos forskellige impactprodukter via Merkur Andelskasse. Jeg kan godt lide deres aktivistiske tilgang til det hvor de udnytter ejerskabet til at påvirke virksomhederne. Det koster selvfølgelig på omkostningsfronten men det er jeg mere end villig til for at øge min impact.

Derudover nok også et par svanemærkede fonde som fx Nykredit Invest Bæredygtige Aktier. Og nogle ETF’ere fra iShares: Global Clean Energy, Global Water og MSCI World SRI.

Jeg overvejer dog også at investere direkte i 5-10 konkrete aktier fra listen fra det svenske Proethos: https://proethos.se/wp-content/uploads/2020/05/PROETHOS-FOND-innehav-2020-05-15.pdf Det kunne fx være nogle af dem du også har og måske NEL, Minesto, Vestas, Ballard Power Systems og PowerCell. Jeg kunne måske også være fristet af Tesla hvis ikke det var fordi den er så hypet og ikke mindst at den klarer sig urimelig skidt ift verdensmål SDG 8 om anstændigt arbejde.

Det var så lidt. Det lyder som en super spændende tilgang, du har til dine investeringer ift. impact investering, som jeg også kan identificere mig med – afkast er heller ikke altbetydende for mig, men i ligeså høj grad, hvilke produkter og markeder som den enkelte virksomhed beskæftiger.

Det virker til at være nogle super interessante investeringsprodukter, som du har i tankerne. Dem vil jeg selv tage et kig på 🙂

Ift. Proethos, så er det også en super måde at finde nye “prospects”. Det er også en måde, jeg har benyttet. Til inspiration kan jeg også anbefale at se på Storebrand Bølge, https://www.storebrand.no/privat/pensjon-og-sparing/bolge/fornybar-energi, som er en norsk fond, der har fokus på investering i virksomheder inden for vedvarende energi.
Jeg må indrømme, at jeg også er lun på Tesla, selvom den er eksploderet de seneste måneder. Jeg var ikke bekendt med, at de perfomer mindre godt ift. SDG. Tak for input!

Svar

Tak for tip om Storebrand Bølge Fornybar Energi. Den kendte jeg ikke. Har du brugt den som inspiration til nye prospects? Jeg går nemlig ikke ud fra at man kan købe den i DK eller hvad?

Til gengæld kan man på Nordnet købe en anden interessant Storebrand: https://www.nordnet.dk/markedet/investeringsforeninger-liste/17027502-storebrand-global-esg Den er lidt dyrere end andre fonde men ÅOP er på 0,4% og indeholder så vidt jeg kan se næsten 500 aktier! Kender du den?

Jeg har brugt fonden til inspiration, og du har ret i, at man ikke kan købe den i DK. Nogle af de virksomheder, der er i deres beholdning er f.eks. Vestas, Scatec Solar og NEL.

Den kender jeg ikke, men har lige tjekket den. Jeg kan se, at de selskaber, der fylder mest i fonden, er Apple, Microsoft, Amazon og Facebook. Det må siges at være gode solide selskaber med gode vækstmuligheder fremover. Har du overvejet at købe dig direkte ind i nogle af disse selskaber i stedet for selve fonden? Der er selvfølgelig en større spredning ved at købe sig ind i en fond med 500 selskaber, men jeg ville personligt foretrække, at udvælge nogle af selskaberne og investere direkte – også grundet omkostninger.

Vh
Christian

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *